GenelSirkeler

Sirke Notlarım 1

Sanırım haksız kazanç ,değişik üretim metotları uygulanarak yapılan ucuzlatıcı müdahalelerle çok fazla hilelere maruz bırakılmasından dolayı sirkenin:
Üzerine kitaplar yazılmış, sosyal medyada gruplar kurulmuş, televizyon ekranlarında çok fazla yer alır olmuştur. Ve bloğumuzda yazdığımız,belirtmeye çalıştığımız tüm diğer konularında  önüne geçmiş, daha çok okunmuştur 🙂 . Bizdede tüm sorular ve yazışmaların çoğunun konusu sirkedir. Aşağıda sirkeyle ilgili tüm bu süreçleri yaşarken edindiğimiz tecrübeleri belirtmeye çalıştık.
Unutmayalım ki süreç oldukça uzun olduğundan hepimizin evinde oluşturduğumuz şartlar farklı olacağından ulaşacağımız ürünün kalitesi farklı olacaktır. Ne yazık ki belirtilen yöntemler aynı olsa dahi uygulanan ortamlar ve kullanılan tarım ürünleri farklıdır.
Doğru bakteri kültürleri önemlidir; zamanlama önemlidir ve fermantasyon dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.
Peki fabrikasyon ürünlerinde bu nasıl kontrol ediliyor?Fabrikalarda üretim prosesleri ve gelen ürün her zaman kontrol altındadır. Üretim için oluşturulan şartlar devamlı aynı tutulur ve her zaman aynı kalitede ürüne ulaşılır. Kalite kontrol birimleri ve çıkan ürünlerin kontrol edildiği laboratuvarları mevcuttur. Ve gerçekten doğru yöntemlerle işini hakkaniyetiyle yapan firmalarda vardır. Ve biz bu ürünleri sorguladığımız müddetçe kaliteli ve sağlıklı ürünlere ulaşmamızı sağlayacaklardır. Amacım fabrikasyon ürünlerine yönlendirmek tabiki değildir, ama karalamak ve herkesi aynı kefeye koymakta asla değildir.
Peki biz evimizde bu işi hep aynı sonucu ve kaliteyi alacak şekilde nasıl yapmalıyız. Oluşan ürünün kalitesini nasıl test edebiliriz, nelere dikkat etmeliyiz, sirkenin kalitesini etkileyen faktörler nelerdir?Sırasıyla bu sorunları şu anki bilgi ve tecrübelerimizle ,okuduğumuz kaynaklardaki bilgilerle yanıtlamaya çalıştık.

ASETİK ASİT NEDİR, ASETİK ASİT SİRKEMİDİR?
Saf asetik asit, renksiz ve  keskin kokuya sahiptir. Su ile her oranda karışır, bu haliyle deriyi tahriş eder, metalleri aşındırır.Asetik asit doğada karbonhidratların yükseltgenmesiyle oluşur. Sanayide ise asetik asit sentetik yolla imal edilir. Türkiyeye yurtdışından % 100 lük olarak ithal gelir. Bu haliyle özellikle kış aylarında donuk olduğundan buzlu asit olarakta bilinir. Suyla seyreltililerek değişik konsantrasyonlara getirilerek çeşitli sanayi kollarında kullanılır. Düşük konsantrasyonlarda %4 yada %7 hazırlanarak ( %100 lük asetik asitten 4 gr  alınarak üzerine 96 gr su katıldığında %4 lük asetik asit hazırlanır) temizlik sirkesi beyaz sirke olarakta satıldığını görüyorum.
Sirke asidi veya sirke ruhu da denilen  organik   bir asittir, sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinir, bu bilgi doğrudur, fakat sirkenin ana bileşeni olmasına rağmen, asetik asit gıdada kullanılabilecek bir sirke değildir. Doğal yollarla fermente edilerek üretilmiş sirke asetik asitte bulunmayan pek çok vitamin ve diğer bileşikleri ve  farklı meyve aromaları  ve mineraleri içerir.
Bence sirkedeki hilede bu noktada başlıyor.. Aldığımız ürün  meyveden başlanılmış ,doğal yollarla  fermantasyon ile üretilmiş bir ürünmüdür, yada asetik asitin suyla seyreltilmiş  ve boyayla renklendirilmiş halimidir? Yani biz sadece asitli bir ürün mü kullanıyoruz yada içinde yararlı birçok mikroorganizmayı barındıran ,sağlıklı bir ürünmü kullanıyoruz.
Bunu anlamak  için  önce ürünün içerik bilgileri incelenebilir, aslında yasal olarak üretici bunları beyan etmekle yükümlü ve beyanda ediyor. Buna rağmen aldığınız üründen emin olamadınız tad , koku ve diğer fiziksel özellikler kontrol edilebilir. Yinede içinize sinmediyse kalite kontrol labaratuvarlarında sirke mevzuatında olması gereken değerler baz alınarak kontrolu ve tespiti yapılabilir. Satın almak yerine evinizde bu ürünü sizde üretebilirsiniz.

SİRKE NEDİR
Sirke  bir fermantasyon ürünüdür.Sirke herhangi bir meyveden veya şeker içeren herhangi tarımsal üründen yapılabilir. Doğal şeker içeren ürünlerden iki aşamalı olarak, önce etil alkol fermantasyonu sonra asetik asit fermantasyonuyla üretilen asidik bir üründür. Kısaca birbirini takip eden iki aşamalı bir süreçtir.Hangi meyve kullanıldıysa onun karakteristik özelliklerini ve aromasını taşır. Sofralarda gıda maddesi olarak tüketilmesinin yanı sıra, tarımsal üretimlerde ve sağlık konularında da çok eski tarihlerden beri sirkeden faydalanılmıştır. Antiseptik özelliğe sahiptir. Bu özelliğinden dolayı gıda ürünlerinde koruyucu olarak kullanıldığı gibi temizliktede kullanılabilir.
(SİRKE NOTLARIM 2  üretimle ilgili yaşanılan tüm problemleri içeriyor. Bilgi ve tecrübelerinizle sizde bize yorumlar bölümünden yazarak destekleyebilir, takıldığını sorunları yazabilirsiniz.Unutmayalım ki bilgi paylaştıkça çoğalır ve zamanla gelişir, eksik kaldığımız noktalarda bize tecrübesiyle yardımcı olacak tüm bilgiye her zaman açık olduğumuzu belirtmek isterim )

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu