Genel

Kına Çiçeği Nasıl Yetiştirilir

 

 Kına çiçeği bahçe ve balkonlarda yetiştirilebilen, güneşli ve yarı gölge ortamları seven mevsimlik ,tek yıllık bitkilerdendir. Türbe çiçeği olarak da anılır. Kenarları ince dişli yeşil yaprakları ve yapraklarının dibinden çıkan  renk renk açan çiçekleri vardır. Katmerli ve katmersiz olmak üzere pek çok renkte açan türleri bulunur. Çiçekleri kısa ömürlüdür. Tohumla  kolaylıkla yetiştirilir.  Kına çiçekleri 30-50 cm arası boya ulaşırlar. Yaz boyunca çiçek açan, suyu seven, sıcak havalarda çok sulanmak isteyen bir bitkidir. Susuz kalınca buruşan çiçek ve yaprakları sulayınca kısa sürede  canlanır. Toprak olarak  seçici değildir, fazla killi ve sert olmaması yeterlidir. Sağlıklı bir gelişim sağlamak için iki bitki arası  mesafe 30-40 cm  olmalıdır.

Çimlendirme ortam sıcaklığı 18-20 derecedir. Bahçeye direk ekilecekse bu sıcaklığın sağlandığı mart nisan ,mayıs gibi aylarda ekilebilir. Daha erken çiçek açımı için önce içer de büyütülüp sonra bahçeye aktarılabilirler . İçerde çimlendirdiğiniz  fideleri 10-15 cm olunca  bahçeye ekebilirsiniz.. . Tohumları ekmeden 24 saat önce nemli bir bez içerisinde bekletmek çimlenme süresini kısaltacaktır.

Tohum küçük olduğu için ekim yapılırken  üstüne fazla toprak atılmamalı,tohumlar toprağın  yaklaşık 0,5-1 cm kadar altına ekilmelidir. Toprak çok bastırılmamalı ve can suyu verilerek bitki çimlenmeye bırakılmalıdır. Çimlendirme toprağı çok sulu değilde hafif nemli olmalıdır. Tohum ekiminden 10 yada engeç 15 gün sonra çimlenme gerçekleşecektir.

İyi ve sağlıklı  koşullar sağlandığı takdirde, tüm ekilen tohumların çimlenmesi sağlanılabilir.

TOHUM ALMA
Kına çiçeği bitkisinin açan çiçeği süresini tamamlayıp düştükten sonra tohum kapsülü oluşacaktır. Tohum almak için tohum kapsülü açılmadan hemen önce toplamak gerekir. Çok hafif şekilde elinizle sıkıştırdığınızda kapsül açılırsa olgunlaşmış demektir. Bu tohumları kullanabilirsiniz.  Koyu kahve rengi ,küçük ,yuvarlak tohumları vardır. Tohumlar olgunlaştığı zaman toplanmazsa kapsül kendiliğinden patlayarak tohumlar çevreye saçılacaktır.
Ayrıca  kına çiçeğinin yaprak ve çiçekleri iyice ezilerek ayak ve el tırnaklarına sürülerek bekletilip, sonra yıkanırsa, aynı normal kına yaktığımızda oluşan turuncu kızıl renk el ve ayak tırnaklarında oluşur. İsmini de bu yüzden almıştır. Bende henüz denemedim, ama bu yaz  yetiştirdiğimiz kına çiçeklerinden bizzat deneyip paylaşacağım 🙂

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu