Şebboy güzel kokulu, kırmızı, açık sarı,pembe,turuncu, beyaz ve mor çiçekleri olan bir bitkidir. İçeriğinde bulunan uçucu yağlar sayesinde olağanüstü güzel kokuya sahip olan şebboy çiçeğinin yetiştirilmesi tohumları sayesinde olur. Çimlenme oranı oldukça yüksektir. Şebboy çiçeğinin bilimsel adı, Cheiranthus cheiridir. Tek ve çok yıllık türleri olabilen şebboyların boyları, ortalama 50-100 cm’e kadar uzamaktadır. Değişik renklerde yalın kat veya katmerli seçenekleri mevcuttur. Dallanmış dik gövdesi şerit biçiminde, grimsi yeşil, sert yapraklar taşır.
Kokusu ile meşhur olan bu çiçek adını Farsçadaki şebbuy yani gece kokusu kelimesinden almıştır. Özellikle yaz aylarında susuz bırakılmamalı ancak kış aylarında ise fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Bol güneşli alanları tercih eder. Yazın çiçek açar.
Aşağıda gördüğünüz şebboylarımız ikinci yıllarında çiçeklendi ve tohum kapsülleri oluştu. Ağustos ayının başında ince uzun şerit şeklinde olan tohumların bulunduğu kapsülleri toplayarak,içindeki tohumları çıkartık. Tohumların rengi açık kahve ve şekilleri ovaldir. Mart -Nisan aylarında tohumlar ekilebilir.