ÇiçekGenel

Hatmi çiçeği ( Alcea rosea ) Tohumu Nasıl Alınır

Hatmi çiçeği  (alcea rosea ) bitkisinin gövdesi dik ve tüylüdür.Kökü 50 cm’e kadar uzanırken boyu 150 cm’e kadar çıkabilmektedir. Kök yaprak ve çiçekleriyle tam bir şifa deposu olan bitkinin yapısında sakaroz, yağ, aspargan, galaktoz, pektin ve nişasta bulunmaktadır. Topladığınız yaprakları gölge ve hava alan bir yerde kurutabilirsiniz. Görkemli boyları, neredeyse hiç bakım ve özel ilgi göstermeden her yıl yeniden  çiçeklenen gösterişli bitkilerdendir.Hatmiler yazın uzun bir gövde üzerinde çiçekler açar. Çan şeklindeki  çiçekleri, dikine büyüyen gövde üzerinde sıralanırlar. Yaz boyu kırmızı,pembe,beyaz,sarı ve mor renklerde çiçekler  açarlar.Her türlü bahçe toprağında gelişim gösterir.
Gülfatma, fatmagül, gülhatmi yada sadece hatmi isimleriyle bilinir. Bordo, sarı, beyaz, pembe, kırmızı renkli çiçekleri vardır. Tohumlarıyla çoğalır. Doğada kendiliğinden yetişen yabani bir bitkidir. Bir süre açık kalan çiçeklerin kurumaya başlamalarıyla oluşan kapsüller  içerisinde tohumlar oluşmaya başlar.

Tohumlar bitki üzerinde olgunlaşıp kuruyunca toplanmalıdır. Hatmi çiçeğini  bahçenize bir kez dikmeniz yeter, bundan sonra istemeseniz de her yıl dökülen tohumlarından  kendiliğinden biter. Havadar ve güneş gören yerleri daha çok severler.

Fakat son yıllarda bitkinin geliştirilmiş türlerinden pek çok hibrit çeşitinin tohum yada fide olarak satışı yapılmaktadır. Bu türler tek yada çok yıllık olup, katmerli yada yalın kat çeşitleri bahar başında ve yaz sonunda tohumdan ekilmeye uygundur. Bazı kültür türlerinin çiçekleri   gül şeklinde ve  katmerlidir. Ağaç formlarıda bulunmaktadır. Ağaç Hatmi (Hibiscus syriacus ) kışın yaprağını döken, 2-3 m boyunda yuvarlak tepeli çalı, bazen de park ve bahçelerde  ufak bir ağaç görünümündedir. Üretimi tohum,çelikleme ve aşılama ile yapılır. Bahçeler, park ve caddelerde peyzaj bitkisi olarak önerilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu