Evde Kefir Nasıl Mayalanır
Kefir sütün kefir taneleriyle mayalanmasıyla elde edilir. Hafif ekşimsi , köpüklü, ayran/yoğurt kıvamında fermente bir süt ürünüdür.
Kefir tanesinde; torula mayaları, Saccharomyces sp. ,Lactococcus spp.,Lactobacillus spp., Leuconostoc spp gibi mikroorganizmalar bulunur. Bu mikroorganizmaların bir kısmı süt şekerini parçalayarak süt asitini oluşturur, bazıları karbondioksit ve etil alkol meydana getirirler.Düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı direnci arttırır.
KEFİR YAPIMI İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Kefir mayalarken kullandığınız kapları başka işlerde kullanmamaya ve hijyene önem vermeye dikkat edilmelidir.
Cam kavanoz
Süt
Süzgeç
Kefir taneleri
KEFİR MAYALAMA İŞLEMİ
Kefir tanelerinin rengi beyazdan kreme doğru giden tonlardadır. Eğer kefir taneleriniz pembe, koyu sarı,turuncu ve yeşil renge dönerse mikrobik bulaşma var demektir tehlikelidir. Aşırı yapışkanlık, normal olmayan görünüm, rahatsız edici koku, tane yapılarının açılarak yuvarlak şekillerinin düzleşmesi, aşırı sertleşmesi gibi durumlar tespit ettiğinizde kefir mayanızı kesinlikle kullanmayınız ve atınız. Kefir tanelerinizin miktarı sütte mayalandıkça ve düzenli bakımla artacaktır. Uygun koşullarda bakılırsa sürekli kullanılabilir. Mayalar büyüdükçe daha fazla miktarda kefir mayalanabilir
1) Mayalama yapacağınız sütün sıcaklığı yaklaşık 25 derece olmalıdır. (daha yüksek sıcaklıklar kefir tanelerinin zarar görmesine sebeb verecektir.) Sütünüzü çiğ olarak kendiniz temin ederseniz muhakkak ısıl işlemden geçirmeli ve böylece içeriğindeki zararlı bakteriler uzaklaştırılmış olmalıdır. Birde çiğ süt tüketiminde tedarikçiye dikkat edilmelidir. Tedarikçinizin inekleri hijyenik koşullarda sağdığına ve sütün hemen soğutulmasına, soğutulan süt tüketiciye ulaşana kadar soğuk zincir ile koruduğuna emin olmanız gerekir. Bu ineklerin sağlıklı besleniyor ve herhangi bir enfeksiyon geçirmiyor olmasıda önemlidir. Tüm bunlardan emin oldukta sonra kullanılmalıdır. Eğer emin olamıyorsanız günlük süt yani pastörize süt kullanılabilir.
2)Kefir taneleri dolaptan çıkartılarak temiz su ile yıkanır, sonra mayalama yapılacak sütün içine konur .Mayanın sütün her yerine temas etmesini sağlamak için karıştırılır. Kefirinizi ağzı geniş kavanozda ağzına kadar doldurmayacak şekilde mayalamınızda fayda olur.
3)Cam kavanozun ağzını hafif gaz çıkışı olabilecek şekilde örtünüz
4)Karanlık , güneş görmeyen bir yerde bekletiniz. Karanlıkta bırakarak faydalı bakterilerden daha çok gelişme sağlayabiliriz.
5)Yaz aylarında 8-24 saat , kış aylarında 12-36 saatte oda sıcaklığına bağlı olarak mayalanma tamamlanır. Kefirin mayalanma süresi sıcaklıktan çok etkilenir. Sütünüzün miktarı ,mayalama için kullanacağınız kefir tanelerinin miktarı ve ortamın sıcaklığına bağlı olarak en doğru en uygun süreyi kendi şartlarınızda belirlemeniz gerekecektir.
6) Süre dolduğunda ayranla- yoğurt kıvamına gelen kefirinizi süzerek içerisine koyduğunuz taneleri çıkarınız. Süzdüğünüz kefiri tekrar cam kavanoza dökerek kapağını kapatarak buzdolabına koyunuz. Kullanmadan önce çalkalayınız.Ayran kıvamında bile süzseniz, buzdolabında bekleyen kefiriniz bir miktar daha kıvam alacaktır. Buzdolabına koyduğunuz kefirinizi 1 hafta içerisinde tüketebilirsiniz.
7)Çıkardığınız kefir tanelerinide suyla yıkayarak tekrar mayalama işleminde kullanabilir,yada sonra kullanmayı arzu ederseniz yine suyla yıkayıp temiz bir cam kavanoza koyarak ,üzerini kapatacak kadar su (klorsuz ve mikropsuz) ya da süt ilave edilir. Buzdolabına kavanozun ağzı kapalı olacak şekilde konulur. Önemli olan taneleri örtecek miktarda sıvı konmasıdır. Kullanmadığınız dönemlerde bu şekilde 10-15 gün dolapta muhafaza edebilirsiniz.
Daha uzun süre kullanmadan saklamak isterseniz kefir tanelerinizi derin dondurucu bölümünde saklayınız. Derin dondurucuya sulu yada susuz olarak koyabilirsiniz.Bu şekilde 6 ay/ 1 yıl kadar sağlıklı şekilde saklamış olursunuz. Daha sonra çıkartıp bakım yaparak kullanabilirsiniz.