Elma Sirkesi Nasıl Yapılır
Bizim bahçemizde yeşil elmalarımız olduğundan sirke yaparken ağırlıklı olarak onları kullanıyoruz,siz eğer dışarıdan temin ediyorsanız tatlı kırmızı elmaları tercih ederseniz sirkeniz daha keskin ve rengi daha koyu olur.Yapılışları aynıdır,sitemizde kırmızı tatlı elmalardan yaptığımız sirkemizide ayrıca inceleyebilirsiniz.
Elma sirkesinin yapılışı
- -5 kg lık cam kavanoz
- -İçme suyu
- -2-3 kg elma
- -Sirke anası ,yoksa fermente olmuş doğal sirke, oda yoksa bal
[ads1]
İlk sirkemi kurarken evde bal vardı.Ben ballla başladım. Beş kg lık kavanoza üç çorba kaşığı koydum.Süreç tamamlandığında hem sirke anam oluştu ,hemde fermente olmuş doğal sirkem vardı.Şimdi her sirkemden oluşmuş sirke anam olduğu için yeni sirke hazırlarken sadece sirke anası kullanıyorum. Dediğim gibi bu üçünden birini kullana bilirsiniz..Ama en verimli ve en keskin sirkenin sirke anasıyla olduğunu tespit ettim.Sirkesini yapmak istediğiniz meyvelerın doğal olmasına dikkat edin. Meyvelerı kabuklarıyla kullandığımızdan ilaçsız ve mumsuz olmalı.
Yıkadığımız meyvalarının tamamen kurumasını sağlayalım.Sonra küçük parçalara ayıralım.Cam kavanozun yarısı kadar kurmak istediğim meyveyi koyuyorum, üzerine içme suyu ilave ediyorum. Sirke anasını koyuyorum.Kavanozda fermantasyon başladığında taşma olmaması için suyu tam doldurmuyorum.Yaklaşık dört beş parmak altında bırakıyorum.Ve üzerini bir tülbentle örtüyoruz.Sonra 15-20 gün sabah akşam karıştırıyorum.Meyveler üste olduğundan karıştırmasanız küflenme olabilir.Özellikle buna dikkat edelim.Yoksa meyvaların suyun dışında kalan kısımları küflenir ve atmak zorunda kalabiliriz.Sonra meyveler yavaş yavaş kavonozun dibine doğru çökmeye başlıyor. Tamamen dibe çöktüğünde karıştırmayı bırakıyoruz.15-20 gün sonra kavonozun üzerinde sirke anası ,sirke kurtçukları ve sirke sinekleri oluşuyor..Sonra oluşan sirke anasıda dibe çöküyor,bundan 15-20 gün sonra sirkenizi süzebilirsiniz.
Toplam süreç yaklaşık iki yada üç ay..Kışın ortam soğuk olduğu için dahada uzun sürebiliyor.Sirkeyi ne kadar uzun zaman bekletirseniz o kadar iyi olur.Süzerken sirke anasını fazla zarar vermeden alıyoruz,onunla hemen yeni bir sirke kurabiliriz.Eğer kullanmayacaksak bir miktar üzerine sirke ilave ederek ağzı kapalı bir kapta karanlık serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Süzdüğümüz meyveleri atıyoruz,tekrar kullanmıyoruz. Sirkenizi tattığınızda keskinliği iyiyse bir çay kaşığı kaya tuzu ilave ettikten sonra sirkenizin ağzını kapatıp serin karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Eğer keskinliği az ise tekrar cam kavanozuna döküp ( meyve posasını muhakkak atın tekrar içine koymayın )sirke anasını da ilave edip üzerini tülbentle kapatıp sirke keskinliği oluşana dek ,bir kez daha bekletmeye devam edebilirsiniz.Birde ne kadar iyi süzerseniz süzün evde yaptığımız sirkeler hazırlar kadar net ve parlak olmaz.Bir miktar tortu muhakkak kalır,oda zamanla dibe çöker. Genelde az meyva ve çok su kullanıldığında,yada ekşi meyvelerde sirkeleşme geç olabiliyor..Diğer yazılarımda süreçlerini resimlediğim sirkelerin yapılış aşamalarını daha ayrıntılı görebilirsiniz.
Afiyet ve şifa olsun….
[ads1]
Merhaba 3 ay once sirke yaptim 2 defa sirke anasini bozdum tadina bakmak icin sirke anasi tekrar olustu ama bu sefer baya ince bi tabaka halinde bozulmusmudur acaba? Ve hc sirke sinegi olusmadi suan 3 ayinda hava soguk diyemi olmadi yoksa bnmi yapamadim acaba
Merhaba , sirke anası tek parça halinde ve kaygan bir yapıda olacaktır. Sanırım siz daha yeni yüzeyde oluşmaya başladığında karıştırdınız.Yada oluşan sirke anası değildi. Çünkü tek parça halinde oluşarak kalınlaşır ve fermantasyon tamamlandığında kavanozun dibine çöker. Genelde sirke sinekleri yazın olur. Süreniz sirke oluşumu için yeterli bir süre,ama ortamınızın sıcaklığı,kullandığınız meyvelerin şeker oranı bu süreyi bazen değiştirebilir. Sirkenizin şu anda yüzeyinde gördüğünüz ince tabaka eğer sirke anasıysa ,ince kalsa dahi tek parça olacak,dokununca dağılmayacak ve bir müddet sonra muhakkak kavanozun dibine çökecektir. Eğer küf ise dokununca dağılacak ve sirkenizin kokusuda değişecektir. Bazen benimde ince olabiliyor, ama fermantasyonun tamamlandığını çökünce anlıyorum. Sirkenizin yüzeyinde küf oluşmadığı müddetçe korkmayın, keskinliği az olsada kullanılabilir bir sirkeniz olacaktır.Bu yüzden bir süre daha takip edip,yüzeyden kavanozun dibine doğru çökmesini yani fermantasyonun tamamlanmasını bekleyip süzün, ama yüzeyde küflenme varsa temizlikte dahi kullanmamanızı tavsiye ederim.