Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır
Üzüm sirkesinin yapılışı
- 5 kg lık cam kavanoz
- İçme suyu
- 2-3 kg üzüm
- Sirke anası, yoksa fermente olmuş doğal sirke, oda yoksa bal
[ads1]-
-Sirkesini yapmak istediğimiz meyvelerin doğal olmasına dikkat etmeliyiz. Meyveleri kabuklarıyla kullandığımızdan ilaçsız ve mumsuz olmalı. Yıkadığımız meyvelerin tamamen kurumasını sağlayalım. Sonra küçük parçalara ayıralım. -Ben cam kavanozun yarısına kadar kurmak istediğim meyveyi koyuyorum, üzerine içme suyu ilave ediyorum. Sirke anasını koyuyorum, eğer elinizde sirke anası yok ise fermente olmuş doğal sirke, oda yoksa bal kullanabilirsiniz.
-Kavanozda fermantasyon başladığında taşma olmaması için suyu tam doldurmuyorum. Yaklaşık dört beş parmak altında bırakıyorum. Ve üzerini tülbentle örtüyoruz. Sonra 15-20 gün sabah akşam karıştırıyorum. Meyveler üstte olduğundan karıştırmazsanız küflenme olabilir. Özellikle buna dikkat edelim. Yoksa meyvelerin suyun dışında kalan kısımları küflenir ve atmak zorunda kalabiliriz.
-Sonra meyveler yavaş yavaş kavanozun dibine doğru çökmeye başlıyor. Tamamen dibe çöktüğünde karıştırmayı bırakıyoruz.
-15-20 gün sonra kavanozun üzerinde sirke anası, sirke kurtçukları ve sirke sinekleri oluşuyor… Sonra oluşan sirke anası da dibe çöküyor, bundan 15-20 gün sonra sirkenizi süzebilirsiniz. Toplam süreç yaklaşık iki yada üç ay… Kışın ortam soğuk olduğu için dahada uzun sürebiliyor.
Sirkeyi ne kadar uzun zaman bekletirseniz o kadar iyi olur. Süzerken sirke anasına fazla zarar vermeden alıyoruz, onunla hemen yeni bir sirke kurabiliriz. Eğer kullanmayacaksak bir miktar üzerine sirke ilave ederek ağzı kapalı bir kapta karanlık serin bir yerde muhafaza edebiliriz.
-Süzdüğümüz meyveleri atıyoruz,tekrar kullanmıyoruz. Sirkenizi tattığınızda keskinliği iyiyse bir çay kaşığı kaya tuzunu fermantasyonu kesmek için ilave ettikten sonra üzüm sirkenizin ağzını sıkıca kapatıp serin karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
-Eğer keskinliği az ise tekrar cam kavanozuna döküp ( meyve posasını muhakkak atın tekrar içine koymayın ) sirke anasını da ilave edip üzerini tülbentle kapatıp sirke keskinliği oluşana dek, bir kez daha bekletmeye devam edebilirsiniz. Birde ne kadar iyi süzerseniz süzün evde yaptığımız sirkeler hazırlar kadar net ve parlak olmaz. Bir miktar tortu muhakkak kalır, oda zamanla dibe çöker. Genelde az meyve ve çok su kullanıldığında,yada ekşi meyvelerde sirkeleşme geç olabiliyor… Diğer yazılarımda süreçlerini resimlediğim sirkelerin yapılış aşamalarını daha ayrıntılı görebilirsin
[ads1]