Sirkeler

Sirke Nasıl yapılır

Bir kez sirke yapmaya başladığınızda kendinizi durduramıyorsunuz. Her şeyden sirke yapmak istiyorsunuz. Taki evdeki tüm cam kavonozlarınızı , koyacak raflarınızı bitirene dek 🙂 Hatta sonrasında gittiğiniz misafirliklere meyve suyu yerine sirke götürmeye başlıyorsunuz. Çünkü hepsini kullanma şansınız olmuyor.
Şimdiden değişik meyvelerdan yaptığımız oldukça fazla sirkelerimiz  var. Bizim böyle başladı sirke hazırlama maceramız. Elmayla başladığım sirke yolculuğumuz nar,üzüm,ayva armut,mandalina,limon,muz,enginar,incir ve gülle devam etti..Sırada daha çok şey 🙂

Sirkenin sayısız faydası var tabi ki,ama miktar olarak fazlası ve uzun süre kullanılması bence zarar, ilaçlarında öyle değil mi.. Hassas bünyelerde mide problemleri de yaratabilir. Böyle bir durumda faydalı diye içmeye zorlamamak gerekli diye düşünüyorum. Her şeyin kritik bir miktarı var,aman dikkat.. Faydasını gördüğümüz kadar zararını da görebiliriz.

Sirke salatalara da çok güzel bir lezzet veriyor.. Gıda dışındaki bir çok yerde yine sirke kullanabiliriz. Temizlikte limon ve mandalinayı, cildinizde gül sirkesini, saçlarınızda elma sirkenizi kullanabilirsiniz. İçmek içinse nar ve elma..Turşu için üzüm ve elma … Salatalara armut sirkesini.. Ateşlendiğimizde yine gül sirkesini… Bunlar bizim kendi tecrübelerimizle tespit ettiklerimiz.

Ben tüm sirkelerimi yaparken tek metot uyguluyorum. Baştan değişik metodlar denedim. Ama en sağlıklı ve  en doğrusu olduğuna inandığım bu metot da sabit kaldım. İşte tarifim:

Muhakkak başlangıç tarihinizi ve hangi meyvanın sirkesi olduğunu  etikete yazıp kovanoza yapıştırın. Bu metotla çok çeşitli ve devamlı sirke kurduğum için benim takip etmem kolay oluyor.

-5 kg lık cam kavanoz

-içme suyu

-2-3 kg sirke yapacağınız meyve yada sebze

-sirke anası ,yoksa fermente olmuş doğal sirke, oda yoksa bal

İlk sirkemi kurarken  evde bal vardı.Ben ballla başladım. Beş kg lık kavanoza üç çorba kaşığı koydum.Süreç tamamlandığında  hem sirke anam oluştu ,hemde fermente olmuş doğal sirkem vardı.

Şimdi   her sirkemden oluşmuş  sirke anam olduğu için yeni sirke hazırlarken  sadece sirke anası kullanıyorum. Dediğim gibi bu üçünden birini kullanabilirsiniz. Ama en verimli  ve en keskin sirkenin sirke anasıyla oluyor.
Sirkesini yapmak istediğiniz meyvelerın doğal olmasına dikkat edin. Meyveleri kabuklarıyla kullandığımızdan ilaçsız ve mumsuz olmalı.Yıkadığımız meyvalarının tamamem kurumasını sağlayalım. Sonra küçük parçalara ayıralım. Sert meyveleri ezerek kullanalım. Örneğin alıç kuşburnu gibi.

Cam kavanozun yarısı kadar kurmak istediğim meyveyi koyuyorum, üzerine içme suyu ve  sirke anasını ilave ediyorum. Kavanozda   fermantasyon başladığında taşma olmaması için  suyu tam doldurmuyorum.Yaklaşık dört beş parmak altında bırakıyorum.Ve üzerini bir tülbentle örtüyoruz.Sonra  15-20 gün sabah akşam karıştırıyorum.      Meyveler üste olduğundan karıştırmasanız küflenme olabilir. Özellikle buna dikkat edelim. Yoksa meyvaların suyun dışında kalan kısımları küflenir ve atmak zorunda kalabiliriz.
Sonra meyveler  yavaş yavaş kavonozun dibine doğru çökmeye başlıyor. Tamamen dibe çöktüğünde karıştırmayı  bırakıyoruz.15-20 gün sonra  kavonozun üzerinde sirke anası ,sirke kurtçukları ve sirke sinekleri oluşuyor..Sonra oluşan sirke anası da dibe   çöküyor, bundan 15-20 gün sonra sirkenizi süzebilirsiniz. Toplam süreç yaklaşık  üç ay..Kışın  ortam soğuk olduğu için dahada uzun sürebiliyor. Sirkeyi ne kadar uzun zaman bekletirseniz o kadar iyi olur. Süzerken sirke  anasını fazla zarar vermeden alıyoruz, onunla hemen yeni bir sirke kurabiliriz. Eğer kullanmayacaksak  bir miktar  üzerine sirke  ilave ederek  ağzı kapalı bir kapta ,karanlık serin bir yerde  muhafaza edebilirsiniz. Süzdüğümüz meyveleri atıyoruz,tekrar kullanmıyoruz.
Sirkenizi tattığınızda keskinliği iyiyse  bir çay kaşığı kaya tuzunu fermantasyonu kesmek için ilave ettikten sonra sirkenizin ağzını sıkıca kapatıp serin karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Birde ne kadar iyi süzerseniz süzün evde yaptığımız sirkeler hazırlar kadar net ve parlak olmaz. Bir miktar tortu muhakkak kalır,oda zamanla dibe çöker.

Genelde az meyva  ve çok su kullanıldığında,yada ekşi meyvelerde sirkeleşme geç olabiliyor. Diğer yazılarımda süreçlerini resimlediğim sirkelerin yapılış aşamalarını daha ayrıntılı görebilirsiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. İyi günler Öncelikle vermiş olduğunuz güzel bilgiler için teşekkür ediyorum. Benim bir sorum olacak. %100 meyve suları var, muhtelif markaların meyve sularına su, sirke anası veya doğal sirke veya bal katsak sirke olur mu?
    su – meyve suyu oranı ne olmalıdır?

    1. Kamil bey merhaba ilginizden ve iyi dileklerinizden dolayı ben teşekkür ederim.Şeker içeren her gıdadan sirke yapabilirsiniz.Asidik bir ürün olan sirkeye ulaşabilirsiniz. Bazen reçel ve pekmezler içinde bu soru bana soruluyor. Ama burda bizim ana amacımız sirkenin bizim için en sağıklı ve kaliteli formunu yakalamak.Bu yüzden hiç ısıl işlem görmemiş,doğal ,zamanında toplanmış tarım ürünlerinden başlayıp uzun ve zahmetli bir süreç geçiriyoruz. Elinizdeki meyve sularının içeriklerini okuyup değerlendirerek karar vermenizi öneririm. Genelde raf ömrünü korumak için üretimde ısıl işlem uygulanıyor.Yapmaya karar verirseniz ben tüm sirkelerimde su ve meyve oranımı yarı yarıya uyguluyorum. Süreç boyunca buharlaşmada olduğundan süreçler bu şekilde sağlıklı gelişiyor. Eğer konsantrasyon %100 ise yarı yarıya sulandırarak, değil ise direk kullana bilirsiniz.Şeker oranı yeterli ise sadece sirke yada sirke anası kadarak süreçleri başlatabilirsiniz.Sırayla önce alkol sonra asit fermantasyonu başlayacaktır.İyi günler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu