Sirkeler

Sirke Anası nedir

[ads1]
Sirke denildiğinde adı sıkça geçen   sirke anası  nedir?

Doğal yolla sirke üretiminde önce alkol fermantasyonu gerçekleşir. Alkol oranı %10-13 düzeylerine çıktığında, sıvının yüzeyinde  ince bir  zar oluşur. Sirke anası denilen bu zar  asetik asit  bakterileri  içerir. Yüzeyde oluşan sirke anası etil alkolün asetik aside dönüşmesini gerçekleştirir. Sirkenin oluşumu, bakteriler (asetobakter ailesinde) alkolü asetik aside çevirdiğinde olur.Sirke yapmak için, havaya maruz kalmış ve geniş bir üstü olan bir kaba ihtiyacınız vardır, çünkü sirke bakterileri yaşamak için oksijene ihtiyaç duyarlar.  Bu yöntemle oldukça yavaş sirke üretilir. Ama üretilen sirkenin kalitesi oldukça yüksektir.   Alkol sürekli sirke anasıyla temas halindedir. Sirkeleşme devam eder ve 6-8 hafta sonra tamamlanır.Üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan  dibine çöker. Sirkeleşmenin sona erdiği sirke anasının kendiliğinden dibe batmasıyla anlaşılır.  Yani  sirke anası sirke yapımı sürecinde oluşan doğal bir üründür, sirkenin kendine has koku ve tadının oluşmasını sağlar ,tek parça halinde ve kaygan yapıdadır.

Sirke yaparken fermantasyonu sağlamak ve hızlandırmak için başlangıçta  maya olarak da kullanılır.

Tecrübelerimizden gördüğümüz sirkenizin  renginden oluşan sirke anasıda etkileniyor .Her yeni sirke yaptığımızda biz bu süreci merakla takip ediyoruz 🙂

Sirkeleşmenin bittiği, sirke anasının kendiliğinden dibe batmasıyla anlaşılır. Süzdüğünüz sirkeden aldığınız sirke anasını yeni kuracağınız sirkeniz de maya olarak kullanabilirsiniz. Eğer daha sonra kullanmak üzere saklamak isterseniz ;

  • Cam bir kavanoza yerleştirip ,üzerini sirke ile doldurup ,ağzını kapatarak,serin karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Sirke anası tek parça halinde mi kullanılmalı aynı anda 2 veya 3 e bölünerek farklı kavanozlarda kullanılabilir mi?

  2. Yeni hazırlayacağınız sirkelerinizde elinizde mevcut olan sirke anasını bölerek kullanabilirsiniz.

  3. sirkem oluştuktan sonra meyva kısmını suzsem ve sirke anası içinde kalacak şekilde kullanmaya devam etsem ne olur. illa ayrı kapa alıp sirke koyup saklama yerine kullandığım sirkenin icinde dursa olur mu.

  4. Sirke anası dibe çökmeden meyveleri süzersek ne olur? Sirke anasını da çıkarıp şişelemiştim, sirke olmamış mıdır?

    1. Sirke anasının çökmesini beklemeniz sirkenizin kalitesi açısından önemlidir. Fermantasyonun sağlıklı bir şekilde tamamlandığını ve sona erdiğini gösterir.Sirkeniz oluşum süreci aslında doğru ilerlemiş sadece tamamlanmasını beklemede acele etmişsiniz.Sirkenizi kullanabilirsiniz.

  5. Merhaba, sirkemi kurdum. meyveler dibe çöktü. 20 gün bekledim ancak sirke anası oluşmadı. ben de süzdüm. tadı sirke gibi. sizce olmuş mudur? ya da şimdi ne yapmalıyım? sirke anası oluşmadan sirke olmuş mudur?

    1. Mehtap hanım merhaba, sirke anasının oluşamamasının en önemli sebebi meyvalarınızın şeker oranının alkol fermantasyonu için yeterli olmamasıdır diye düşünüyorum.Yada ortam sıcaklığı,meyva oranı,süre, ortam hijyeni gibi pek çok etkende vardır.Sirkenizi kurarken maya olarak ne kullandığınızda önemlidir. Sirke anasının oluşumu sirkenizin kalitesi ve keskinliği açısından önemlidir. Oluşumu için daha uzun süre gerekebiliyor.Oluşmamış olması kullanmanızı engellemez, kullanabilirsiniz. Yeterki kullanım süresince küf,kötü koku ihtiva etmesin. Çünkü genelde eksik kalan süreçlerde sonrasında bu tip problemler oluşabiliyor.

      1. Merhaba elma sirkesi kurdum 40 gün oldu üstünde oluşan beyaz tabaka küflenmiş.Sirkem bozulmuş mu dökmeli miyim?

  6. Nar sirkesi yapmıştım, taneler çıktıktan sonra karıştırmayı bırakıp ağzı tulbentle beklemeye bıraktım. Sirkenin üst yüzeyinde barlanma oldu, bir süre sonra da 1cm çapında küf oluştu, süzüp süsledim. Kullanımı sakıncalı mıdır? Teşekkür ederim.

    1. Sibel hanım merhaba,anladığın kadarıyla nar taneleriniz çökmüş, asit fermantasyonu başlayıp ,sirke anasının oluşması gerekirken yüzey küflenmiş.Böyle bir ürünü kullanamazsınız, çok sakıncalıdır. Zaten bir süre sonra kokusu değişecek, yüzeyde tekrar küf oluşacaktır.Süzülerek kullanınım için hazırlanmış ve ağzı kapatılmış bir sirkenin üst yüzeyi berrak olur, sadece zamanla üzerinde tekrar sirke anası oluşabilir. Sirkenizin yüzeyinde daha başlangıçta küf oluşmaya başladıysa zamanla artar ve kötü koku oluşur. Asetik asit yani sirke kokusu kalmaz.Böyle bir sirkede kesinlikle kullanılmaz.Temizlikte kullanım için bile uygun değildir.

  7. merhabalar
    sayfanız benim için çok yararlı oluyor. teşekkür ederim sadelikle doğru bilgileri aktardığınız için. üç yıldır elma ve kara üzümden sirke yapıyorum. ilk defa bu yaz değişik meyvelerden denedim çoğuna ana bile eklemeden sirkeleşme, sirke sinekleri, sirke anası, ananın dibe çökmesi faslı sonrası bir ay arayla iki kez süzme. sonunda şişeleyip karanlığa aldım hepsini. ve geçen hafta baktığımda hepsi şişelerde gayet berrak fakat tekrar kalınca oluşan sirke anasının üstü yeşilimtrak küf. sizinki de dahil pek çok sayfaya baktım fakat bu aşamada küflenmeyle ilgi bir bilgiyi göremedim. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. hoşça kalın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu