Semiz Otu Tohumu Nasıl Alınır
Semiz otu tek gövde üzerinde dallanarak ve toprak yüzeyine doğru yayılarak gelişir. Yuvarlak oval , yeşil renkte bir yaprak yapısı ve kırmızı -yeşil bir gövdesi vardır. Eğer bir sene önceden tohumu döküldüyse ilkbaharla beraber özellikle sulanan yerlerde oldukça fazla miktarda kendiliğinden tekrar çıkarlar. Semiz otunu hemen hemen her yerde kendiliğinden doğal olarak yetiştiğini görebilirsiniz. Semizotu suyu,güneşi sever.
Eğer kendi belirlediğiniz bir alanda yada saksıda yetiştirmek isterseniz, semiz otu üretimi tohumu ekilerek yapılır. Tohumları çok küçük olduğundan çok derine ekim yapılmadan, üzeri hafif toprakla örtülerek ,toprak bastırılır. Sonra dikkatli bir şekilde sulama yapılır. Evde küçük alanlardaki ekimlerde fısfıs yardımı ile sulama ve nemlendirme yapılabilir. Yeterli olgunluğa ulaştıklarında sökerek toplanabildiği gibi kesilerek te hasat yapılır. Tavsiyemiz kökü toprakta bırakacak şekilde keserek toplanılırsa kalan kısımlar tekrar gelişecektir. Böylece daha uzun süre toplama yapılabilir. Tohum tedarik edemediyseniz ,elinize geçen semiz otlarının köklü kısımlarınıda ekebilirsiniz. İyi bir sulamayla kısa sürede gelişeceklerdir.
Havaların iyice ısınmasıyla da, yaklaşık haziran ayı gibi sarı çiçek açmaya başlarlar. Çiçekler daha sonra içleri tohumla dolacak küçük kesecikler oluşturur. Elle hafifçe ovuşturularak yuvarlak, küçük siyah tohumların dökülmesi sağlanır. Tohumların çimlenme gücü yüksektir. Yaklaşık 18-20 C sıcaklıkta çimlenme 5-15 günde gerçekleşir. Tohumlar çimlenme özelliklerini iyi muhafaza edilirlerse uzun yıllar korurlar.