Lavanta Nasıl yetiştirilir
Neden bu kadar çok seviyorum lavantayı 🙂 kokusundan mı ,renginden mi , huzur verişinden mi yoksa? Hep istemişimdir her yeri lavantayla dolu kocaman bir tarlada olmayı. Düşününce bile içim içime sığmazdı. Isparta Keçiborlu Kuyucak köyünü keşfedinceye kadar hayal olduğunu düşünürdüm.Sonra baktım ki bir lavanta tarlasının ortasındayım,her taraf o en çok sevdiğim mor renkle kaplı,içimi ısıtan mis gibi lavanta kokusu. Temmuz başıydı….. Lavantalar çiçeklenmiş. Ağustos hasat ayı. Arılar lavantalardan bal topluyorlar. Zaman eğer bir yerde duracaksa, seçme şansım olsa bir lavanta çiçeğinin yanındayken olsun derdim. Çok seviyorum ben bu çiçeği 🙂
Lavanta nasıl yetiştirilir diye merak etmiş olabilirsiniz. Ben çok istemiştim , sonra az da olsa bahçemizde lavanta yetiştirebilirim diye düşündüm. Tohumdan denedim filizlenmediler, sonra dan öğrendim ki bu cinsin tohumundan zaten olmuyormuş. Sonra lavantayı fide olarak temin ettik. Şimdi lavantalarımız iki yaşındalar. Şubat yada mart ayında yan dallardan keseceğiniz çelikleri ekerek çoğaltablirsiniz. Yaklaşık bir ay kadar sonra köklenip gelişmeye başlayacaklardır. Bu süre içerisinde su ihtiyaçları fazla olacaktır.
Lavanta dayanıklı,fazla zahmeti olmayan bir bitki. Geliştiklerinde çok sulamakta gerekmiyor. Çiçekleri açıp,tohumlar oluştuğunda saplarından keserek hasat edebilirsiniz. Biz bir kısmını demet olarak evimize astık. Kalan kısmını tohum şeklinde istediğimden saplarından ayıkladık.Küçük keselere koyduk. Gölge ve havadar bir yerde kuruttuk. Yağından sabun yaptık, daha sonraki yazımda formülü ayrıntılı vereceğim. Sizde yapabilirsiniz. Cildiniz ve saçlarınız için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Çayının sakinleştirici özelliği var, tadıda güzel.. Ben lavantanın balı ,poleni ve kreminide beğenerek kullanıyorum. Kolonyası da mis gibidir mis 🙂 birde reçeli ve dondurması var ,…Kısaca şifadır lavanta, sağlıktır,huzurdur…Sizde yetiştirmeyi deneyebilirsiniz ,bakımı kolay bir bitkidir…