Genel

Karaçalı (Paliurus spina christi) Bitkisinin Tohumu Nasıl Alınır

Doğada çiçekli zamanına denk geldiğinizde mükemmel bir kokuyla karşılar sizi, sarı çiçekleri göz alıcıdır. Mayıs haziran aylarında çiçeklidir. Yaprakları,çiçekleri ve tohumları tedavi amaçlı kullanıldığı gibi, çiçekleri arılar için önemli bir polen ve bal kaynağıdır. Ballı bitkiler arasındadır. Bu yüzden çiçeklenme döneminde , çiçekler üzerinde muhakkak arılar vardır.

Halk arasında çalı dikeni, çahdikeni,  karadiken, sincan dikeni, çalı tohumu, çeşmezen, İsa dikeni ve kunar olarakta bilinir. Her bölgemizde taşlık ve kurak arazilerde kendiliğinde yabani olarak yetişen dikenli  çalı görünümünda bir bitkidir. Boyu yaklaşık 2-3 metre civarında olan kara çalı dikenli olup bahar aylarında salkım halinde sarı renkte çiçekler açar.Yaprakları oval şekilde, tüysüz ,parlak  ve damarlıdır. Meyveleri 2-3 cm büyüklükte, yuvarlak ,açıkyeşil- kırmızı-kahve renktedir. Çok özel bir görünüme sahiptir. Çok yıllık bir bitkidir. Kışın yapraklarını döker.

Çiçeklenme dönemi bittikten sonra içinde tohum barındıran karaçalı meyveleri yeterli olgunluğa ulaştıklarında toplanır. Genelde bu dönem eylül ekim ayları arasındadır. Tohumların içinde bulunduğu  bu kapsül- küresel çekirdek ,meyvenin ortasındadır ve oldukça serttir. Dikkatli bir şekilde taş yada sert bir cisimle vurularak içindeki küçük oval-yuvarlak koyu kahve tohumlar alınır.

 

 

 

İlgili Makaleler

6 Yorum

    1. Mithat bey merhaba. bloğumuz sadece bilgilendirme amaclı olduğu için, ürün tedariki ve satış konusunda ne yazık ki yardımcı olamıyoruz.

  1. Merhaba hocam. Tohumları hangi ayda olgunlaşiyor? Ona gore koparıp ekmeyi düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu