Şifalı Bitkiler

Evde Kantaron Yağı Nasıl Yapılır

Sarı kantaron  yağını Osmanlıların savaşa giderken yanlarında götürdükleri okumuştum,bu yüzden kılıç yarası otu da denir. Bizim kantaronu tanımamız kardeşimin zona olmasıyla başladı.Tavsiye edilmişti ,denediğimizde gerçekten ağrıya ve lekelere iyi geldi. Tabi doktor kontrolünde kullandığımız ilaçlarda vardı.Tedavisini kantaron yağıyla da desteklemiştik.

[ads1]
Kantaronun sarı, kırmızı ve mavi olmak üzere üç çeşiti var, ama ben mavi ve kırmızı kantaronu henüz görmedim, sadece sarı kantaronu  her sene toplarız. Bir kısmını çay olarak kullanmak için kurutur, bir kısmıyla da yağını yaparız.

Yağını yapmanın değişik metotları var. Biz  iki metotla da hazırlıyoruz. Sadece  her iki uygulamadada muhakkak soğuk sıkım zeytinyağı kullanmaya dikkat ediyoruz.

Bu uygulamalarda sarı kantaronun tazesi yada  kurutulmuşunu kullanabilirsiniz. İşlemin sonunda her ikisinden de aşağıdaki tariflerle kırmızı renkli kantaron yağına ulaşılıyor. Ben kendim topladığımdan genelde tazesi ile yapıyorum. Satın alacaksanız  kurutulmuşunu daha rahat bulabilir ve kullanabilirsiniz. Özellikle çiçekli kısımlarını kullanmaya özen gösterirseniz daha faydalı olur.

İlk uygulamamızda kantaronu cam kavanozda zeytinyağı içerisinde güneşte üç ay bekletiyoruz. Bu şekilde hazırladığımız kantaron yağının tecrübelerimizle cilt için uygulandığında daha iyi sonuçlar verdiğine karar verdik.

Uyguladığımız tariflerden bir diğeri ise;

Karanlık ,serin bir yerde ağzı sıkıca kapalı olacak şekilde, üç ay boyunca sarı kantaronun zeytin yağında bekletilmesi.. Bu şekilde hazırlanan kantaron yağı yine diğeri gibi  kırmızı renkte  oluyor ,   bu kantaron yağının diğerinden tek farkı  içilebilir özelliğe de sahip olması.

Biz  her sene iki metotla da hazırlıyoruz. Sonrasında ise ışık göremeyeceği renkli küçük şişelere koyarak  bir yıl içerisinde de  tüketiyoruz.

Aşağıda güneşte bekleterek yaptığımız uygulamayı görebilirsiniz.

MALZEMELER

Cam kavanoz

Sarı kantoron

Zeytinyağı

[ads1]

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Sarı taronu eden topluyorsunuz? Topladığınız yer egzos v.b etkenlerden etkilenen bir yer mi?

  2. Şüheda hanım merhaba

    tüm bitkilerimizi yerleşim alanlarından ve yollardan uzak olan, doğal yeşil alanlardan topluyoruz. İlk kez bu sene sarı kantoronu tohumdan kendi belirlediğimiz yere ekim yapıp yetiştirmeyi deneyeceğiz.

  3. Merhabalar

    Öncelikle paylaşımınız için çok teşekkürler. Ben iki yazdır kantaron yağı yapıyorum. Aynı sizin tariflediğiniz şekilde. Pazardan alıyorum fakat ben. İlk yaz yaptığımda üç ay bekletmeme rağmen renkleri kırmızıya dönmemişti. Geçen yaz yaptığımdaysa sadece iki kavanoz kırmızıya döndü diğer iki kavanoz ise sarı kaldı. Onlarıda üç ay bekletmiştim güneşte. Aynı anda aynı yağda ( yağım Antalya’nın köylerinden birinde yaşadığım için yerlilerinin yaptığı güvendiğim bir zeytin yağı) aynı şekilde yaptığım halde her kavanozum kırmızı olmuyor. Sizce nedeni ne olabilir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler, sevgiler…

    1. Didem hanım merhaba, kantaron bitkisinde kırmızı rengi veren çiçeklerinin içerisindeki polenler,elinizle ezdiğinizde sizde bu kırmızılığı göreceksiniz.Bu yüzden yıkayarak kullandığınızda , yıkama suyuna baktığınızda hafif kızıllık görürsünüz.Kurutulmuş kantoron kullandığınızdada çoğunlukla rengi veren bu polenler dökülmüş olacağından yağınızın rengi yine değişmeden kalabilir.Bu yüzden biz çoğunlukla taze ve çiçekli kısımlarını daha fazla kullanarak hazırlamaya çalışıyoruz. Eğer siz kavanozlardan bir kaçına çiçekten daha fazla dal ve yaprak koyduysanız rengi değişmeden kalmış olabilir diye düşünüyorum. İlginize teşekkür eder,bizde sevgi ve saygılarımızı sunarız.

  4. Öncelikle makaleniz için çok teşekkür ederim ben şunu sormak istiyorum ben sarı kantaronları topladıktan sonra gölge bir yere serdim ancak ben evde yokken yağmur yağmış be ıslanmışlar ben onları kullansam zararı olur mu

    1. Islandıktan sonra bitki aralarında rutubettten dolayı küf oluştuysa kesinlikle kullanmayın.Uzun süre ıslak beklemelerde genelde oluşuyor.Bazen gözle bile göremiyoruz.Risk almayın.Ama hemen müdahale ettiniz ve kurumasını sağladıysanız ve çiçek kısımlarıda zarar görmediyse kullanabilirsiniz.Kararı siz verin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu