Sirkeler
Nar Sirkesi Nasıl Yapılır
Ben tüm sirkelerimi tek metotla yapıyorum. Baştan değişik metotlar denedim.
Ama en sağlıklı ve keskin sirkeyi bu metotla elde ettim. İşte tarifim:
Muhakkak başlangıç tarihimi ve hangi meyvanın sirkesi olduğunu etikete yazıp kovanoza yapıştırıyorum.Takip etmek açısından faydalı oluyor,sizde uygulayabilirsiniz.
- 5 kg lık cam kavanoz
- İçme suyu
- 2-3 kg nar
- Sirke anası ,yoksa fermente olmuş doğal sirke, oda yoksa bal
- İlk sirke mi kurarken evde bal vardı, ben sirke kurmaya balla başladım. Beş kg lık kavanoza üç çorba kaşığı koydum. Süreç tamamlandığında hem sirke anam oluştu, hemde fermente olmuş doğal sirkem vardı. Şimdi her sirkemden oluşmuş sirke anam olduğu için yeni sirke hazırlarken sadece sirke anası kullanıyorum. Dediğim gibi bu üçünden birini kullana bilirsiniz…
- Ama en verimli ve en keskin sirkenin sirke anasıyla olduğunu tespit ettim. Sirkesini yapmak istediğiniz meyvelerin organik olmasına dikkat edin. Meyveleri kabuklarıyla kullandığımızdan ilaçsız ve mumsuz olmalı. Yıkadığımız meyvelerin tamamen kurumasını sağlayalım. Sonra küçük parçalara ayıralım. Ben Cam kavanozun yarısı kadar kurmak istediğim meyveyi koyuyorum, üzerine içme suyu ilave ediyorum. Sirke anasını koyuyorum. Kavanozda fermantasyon başladığında taşma olmaması için suyu tam doldurmuyorum. Yaklaşık dört beş parmak altında bırakıyorum. Ve üzerini bir tülbentle örtüyoruz. Sonra 15-20 gün sabah akşam karıştırıyorum.
- Meyveler üstte olduğundan karıştırmazsanız küflenme olabilir. Özellikle buna dikkat edelim. Yoksa meyvelerin suyun dışında kalan kısımları küflenir ve atmak zorunda kalabiliriz. Sonra meyveler yavaş yavaş kavanozun dibine doğru çökmeye başlıyor. Tamamen dibe çöktüğünde karıştırmayı bırakıyoruz. 15-20 gün sonra kavanozun üzerinde sirke anası, sirke kurtçukları ve sirke sinekleri oluşuyor… Sonra oluşan sirke anası da dibe çöküyor, bundan 15-20 gün sonra sirkenizi süzebilir siniz. Toplam süreç yaklaşık iki yada üç ay…
- Kışın ortam soğuk olduğu için daha da uzun sürebiliyor. Sirkeyi ne kadar uzun zaman bekletirseniz o kadar iyi olur. Süzerken sirke anamızı fazla zarar vermeden alıyoruz, onunla hemen yeni bir sirke kurabiliriz. Eğer kullanmayacaksak bir miktar üzerine sirke ilave ederek ağzı kapalı bir kapta karanlık serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Süzdüğümüz meyveleri atıyoruz, tekrar kullanmıyoruz.
- Sirkenizi tattığınızda keskinliği iyiyse bir çay kaşığı kaya tuzunu fermantasyonu kesmek için ilave ettikten sonra sirkenizin ağzını sıkıca kapatıp serin karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Eğer keskinliği az ise tekrar cam kavanozuna döküp ( meyve posasını muhakkak atın tekrar içine koymayın ) sirke ananızı da ilave edip üzerini tülbentle kapatıp sirke keskinliği oluşana dek, bir kez daha bekletmeye devam edebilirsiniz.
- Birde ne kadar iyi süzerseniz süzün evde yaptığımız sirkeler hazırlar kadar net ve parlak olmaz. Bir miktar tortu muhakkak kalır, oda zamanla dibe çöker. Genelde az meyve ve çok su kullanıldığında,yada ekşi meyvelerde sirkeleşme geç olabiliyor… Diğer yazılarımda süreçlerini resimlediğim sirkelerin yapılış aşamalarını daha ayrıntılı görebilirsiniz. Afiyet ve şifa olsun….
Sirkesi yapılan malzemenin posası işe yarar mı?
Bahtiyar bey merhaba
biz posaları sadece, bahçemizde diğer gıda ve bitki atıklarımızı biriktirdiğimiz kompost hazırlama bölümünde değerlendiriyoruz.
nar sirkesi yapmak için kurdum ama bir süre sonra köpürmeye başladı ben gene her gün sabah akşam karıştırıyorum bu köpürmesi normal mi yoksa atayım mı
Merhaba , köpürmenin başlaması alkol fermantasyonunun başladığının göstergesi,normal ve beklenen bir süreç.Karıştırmaya devam edin,bir süre sonra narlar yüzeyden dibe çökmeye başlayacak ve asit fermantasyonu başlayacaktır. Alkol kokusu asit kokusuna dönüşecektir.Süreci takip etmeye devam edebilirsiniz.Sağlıklı iyi günler dileriz.
Sirke anasını nerden bulabilirim. Yani nerde satılıyor
merhaba, bloğumuz sadece bilgilendirme amaclı olduğu için, ürün tedariki ve satış konusunda ne yazık ki yardımcı olamıyoruz.
Sirke yaparken ana amacımız her iki fermentasyonunda sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi.Eğer kullanacağınız meyvelerin şeker oranı yeterli,bulunduğu ortam ve sıcaklık uygun ise hiçbir şey ilave etmeseniz de bu süreç zaten işleyecektir. Biz bu sürecin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olmak ve hızlandırmak için sirke anası,doğal yolla fermente olmuş sirke yada gerekli gördüğümüz durumlarda bazı sirkelerimizde bal kullanıyoruz. Eğer ilk kez sirke yapacaksanız balla başlayabilirsiniz.
SİRKE ANASIYLA KURULAN SİRKELERDE HER GÜN KARIŞTIRILDIKÇA SİRKE ANASI PARÇALANMIYORMU.
Karıştırmaya devam ettiğiniz süre boyunca sirke anası zamanla parçalanarak sirkenizin içinde dağılacaktır.
Sirke anasını nerde bulabilirim
Benim uygulamamda sineklenme olmadı. Bu olmadığı anlamına mı geliyor?
Üzerinde çok az beyazlıklar oluştu onları zamanla temizledim. Elmaları sıkarak yapmıştım. Tortusu dibe çöktü. Olduğunu nasıl anlayacağım. Sağlıksız bir durum varsa nasıl anlayacağım?
Özlem hanım merhaba, sirke sinekleri çoğunlukla yazın, sıcaklığın yüksek olduğu dönemlerde daha belirgin şekilde oluyor.Bu durumdan daha önemli olan ilk fermantasyon olan alkol fermantasyonunun sağlıklı ve yeterli şekilde gerçekleşmesi.Anladığım kadarıyla elma tortuları önce yüzeyde toplanmış ,sonra dibe çökmüş ve artık karıştırmayı bırakmışsınız.Bu ilk aşamayı sağlıklı bir şekilde geçmiş olsaydınız yüzeyde sirke anası oluşmaya başlayacak ve ikinci aşama olan asit fermantasyonu başlayacaktı.Ama onun yerine yüzeyde temizledikce dağılan tortular oluşmuş.Bu istediğimiz bir durum değil.Sonrasında genellikle kötü koku ve küflenme oluşuyor. Bizzat gözlemlediğiniz için kararı siz verebilirsiniz.Acele etmeyip bir müddet daha takip edebilirsiniz, daha fazla detay için ”Sirke nasıl yapılır”, ”Kaliteli bir sirke nasıl olmalıdır” ve ”Sirke anası nedir” yazılarımızı okuyabilirsiniz
Merhaba öncelikle anlaşılır anlatım için teşekkür ederim. Sitenizi çok beğendim. Ufak bir sorum olacak. Nar sirkesi yapmayı düşünüyorum siz narları kabuklarıyla kullanmışsınız fakat incelediğim başka yerlerde sadece narın taneleri kullanılmıştı narların kabuklarını kullanmak kabuktaki acı tadı sirkeye geçirir mi bilgi verirseniz sevinirim.
Gülay hanım merhaba, biz tüm sirkelerimizde meyveleri kabuklarıyla kullandık.Böylelikle kabuklarındaki faydalı içeriklerden bizde yararlanmaya çalıştık. En beğenilen sirkemizde nardır, kabuklar hoş bir aroma ve tat kattı.Sadece tanelerden denemediğimiz için aradaki tadım farkı konusunda tecrübemiz bulunmamakta, ilginize teşekkür ederiz..
Merhaba. Sirkelerim bir müddet sonra nedense eski o keskin tadını yitirip su gibi oluyor . Sebebi nedir acaba
?
Funda hanım merhaba, Sirke üretiminde iki aşama vardır. Birinci aşamada; mayalar şekerleri etil alkole çevirirler. İkinci aşamada; üretilen bu alkol, sirke bakterileri tarafından asetik aside okside edilir.
Sirke bakterileri havanın oksijeni yardımıyla alkolü okside ederek asetik aside çevirir.Etil alkolün asetik aside dönüşmesi aslında bir oksidasyon olayıdır. Sirkeleşmenin meydana gelmesi için ortamda bol ve taze oksijen bulunmalıdır.
Asetik asit bakterileri %10 ile %14 alkol içeren ortamlarda rahat çalışırlar. Eğer alkol oranı %14’ün üzerinde olursa alkolün asetik aside dönüşmesi tam gerçekleşmez. Diğer taraftan alkol konsantrasyonu çok düşük olursa, üretilen asetik asit sirke bakterileri tarafından karbon kaynağı olarak kullanılarak karbon dioksit ve suya dönüştürülür (aşırı oksidasyon).
Kısaca sizin sirkeniz aslında her iki fermantasyonuda düşük oranlarda gerçekleştirmiş, yani siz istenilen ve olması gereken miktarların altında bir kalitede sirke üretmişsiniz buda zamanla suya dönüşmüş.Üretilen sirkede asetik asit oranı en az %4 olmalıdır.
Peki biz evimizde bu işi hep aynı sonucu ve kaliteyi alacak şekilde nasıl yapmalıyız. Oluşan ürünün kalitesini nasıl test edebiliriz, nelere dikkat etmeliyiz, sirkenin kalitesini etkileyen faktörler nelerdir? Bunlar için bazı test metotları mevcut, bir kısmını birkaç test kiti alıp sizde yapabilirsiniz ,bir kısmı içinde gıda laboratuvarlarından faydalanabilirsiniz.
Nohutla bulgur koyucakmıyız
Beyhan hanım merhaba nohut ve bulgur koymuyoruz
Merhaba ben sirke mi yaptım meyveler dibe çöktükten bir süre sonra sirke anası da oluştu bir süre daha bekledim ama sirke anasının dibe bu çökmesini beklemeden tekrar süzerek sirke anasını da içine atarak ağzını bir bezle örtüp bir sürede böyle bekledim tadı da hiç fena sayılmaz (sanırım) boğazı yakıyor 🙂 ama sayenizde sirke anasının dibe çökmesini beklemem gerektiğini anlamış oldum bugün eşime tattırdığımda son anda sanki biraz su tadı var dedi aslında ekşiliği gayet iyi gibi ama bir daha ki sefere mutlaka sirke anasının da çökmesini bekleyeceğim Aslında bu yazıyı size teşekkür etmek için yazacaktım herkesle tek tek ilgilenmiş cevap vermişsiniz siteniz gerçekten çok yardımcı Allah razı olsun
Ferda hanım merhaba ilginize teşekkür ederim,şeker oranı yüksek olan, gerekli olgunluğa ulaşmış,doğal meyveleri seçtiğimizde ve süreçleri tamamladığımızda oluşan sirkemizin keskinliği daha fazla olacaktır. Bekledikçe de artacaktır. Doğru zamanda toplanmış sağlıklı meyve bizi yormadan, sirkemizi yapmamızı sağlayacaktır. Tabiki bu kadar uzun bir süreçte diğer faktörlerde önemlidir.Bizimde ilk sirkelerimiz şimdikiler gibi değildi ,tekrarladıkça tecrübe edindik 🙂
Bilgiler icin tesekkurler.Bir cesit meyveden elde edilen sirke anasi baska bir cesit meyveden sirke kuraraken kullanilablilr mi acaba?
Leyla hanım merhaba sirke anası asetik asit bakterilerini ihtiva eder, her meyvenin sirke anasını kullanabilirsiniz.
Çok teşekkürler bilgi için.bir soru daha sormak istiyorum.kurduğum sirkeyi süzdükten sonra üzeri beyaz beyaz küflenmeye başladı.n e yapabilirim ,bozulmuş mudur sirkem? atmam mı gerekiyor??
Leyla hanım merhaba, süresi dolmuş , süzülerek kullanınım için hazırlanmış ve ağzı kapatılmış bir sirkenin üst yüzeyi berrak olur, sadece zamanla üzerinde tekrar sirke anası oluşabilir. Sirkenizin yüzeyinde küf oluşmaya başladıysa zamanla artar ve kötü koku oluşur. Asetik asit yani sirke kokusu kalmaz.Böyle bir sirkede kesinlikle kullanılmaz.Temizlikte kullanım için bile uygun değildir. Nacizane tavsiyem ,sirkenizi kısa bir süre daha gözlemleyin küf olduğundan eminseniz dökün.
Çok teşekkürler
Merhaba,Meyveler dibe coktukten sonra ağzını gene tülbent le mi kapatıyoruz ,,düzene kadar ,,bilgileriniz için Allah sizden razı olsun ,kolay gelsin bereketli olsun ,,
Gülcihan hanım merhaba, bu aşamada sirkemizin oksijen ihtiyacının fazla olduğu asit fermantasyonu başlıyor. Üzerini hava alabileceği şekilde ,çok kalın olmayan bir tülbentle örtülü tutuyoruz. Sirke sinekleri tülbentin dışında kalsınlar.Ortamın havadar olmasını sağlamaya çalışın. İyi günler dilerim,iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
2 ay önce nar sirkesi kurdum ve hala süzmedim ana olur diye. Şimdi ne yapayım süzüyüm mü 1 ay daha süzmeden bekliyim mi..
Bir sorunda ben sirje kurarkrn baştan tuz atıyorum bu ananın oluşumunu engeller mi
Merhaba bende sizin gibi iki ay önce elma kurdum, fakat kış aylarında olduğumuzdan ortam ısım düşük olduğundan henüz elmalarımın tamamı dibe dahi çökmedi.Sirke bakterilerinin verimli çalışma sıcaklığı 25- 30 derece gibidir. Yazın bu yüzden süreler kışa göre daha kısa oluyor. Sirkenizin bulunduğu ortamın sıcaklığı düşük olabilir. Meyvelerinizin şeker oranı az gelmiş olabilir.İki ay kısa bir süre beklemenizi öneririm.Birde asit bakterileri ana oluşurken oksijene ihtiyaç duyar.Havadar bir ortamda olmasına ve kavanozun ağzını ince bir tülbentle örtülü tutmaya çalışın. Genelde ana oluşumu sirkedeki ikinci fermantasyonunda sağlıklı ve verimli geçtiğini alkolün tamamen asite dönüştüğünü gösterir.Süzme zamanımıza onun çökmesiyle karar veririz.Başlangıçta tuz kullandığınızı yazmışsınız, ben tuzu tüm işlemler bittikten ve süzdükten sonra beş kg için bir çay kaşığı atıyorum. Fermantasyonu kesmek için. Ne kadar attınız onuda bilmiyorum ama süreçleri yavaşlatacağını düşünüyorum. Yüzeyde küf oluşmadığı müddetçe beklemenizi öneririm.
Limon sirkem yeşil küf olmuş. Korktum narada bir şey olur diye süzdüm. Ama acayip keskin bir sirke olmuş. Şimdi de kırmızı havuç sirkesi kurmuştum gözüm onda. Birisi 1 parça ana vermişti onla kurdum. Kırmızı havucun kokusumu öyle bilemedim de sanki sası bir koku var . Anaya kavuşamadan ölürsem gözüm açık gidecek
Sağlıklı bir sirke ne kadar beklesede hiçbirşey olmaz, küflenen ürünlerde fermantasyonlar sağlıklı gerçekleşmemiştir. Meyvelerin en olgun
,doğalve temiz olanlarıyla sirke kurmaya çalışın. Yıkadıktan sonra muhakkak kurumaları için uzun süre bekletin.Şeker oranı yetersizse bal ilave edin. Meyve ,bal,su varsa ana yada sirke ile başlayın, başka hiçbir şey katmanıza gerek yok.Kırmızı havucun kokusu bir süre sonra daha güzelleşecektir.Sağlıklı günler dilerim.
Merhaba sizin tarifinizden iki yıldır sirke yapıyorum çok da memnunum (bal ile mayaladim) Ocak ayında elma sirkesi mayaladim (sirke anası ile) süreç çok güzel ilerledi süzme işleminden sonra hala içinde mayayı bekletiyorum ama sirke tadı olmadı, sürekli maya oluşumu oluyor yardımcı olursanız çok memnun olurum . şimdiden teşekkür ederim
Merhaba ,bugün size elma sirkesinin tadının olmadığı ile ilgili soru sormuştum.Fakat mail adresim yanlış oldu doğrusu aşağıdaki gibidir bilginizi rica ederim Kader Ülkü