Kaliteli Bir Sirke Nasıl Olmalıdır

Sirkenin kalitesi  içinde kullanılan meyvelerin kalitesine bağlıdır.  Bu birinci etkendir. İkinci etken ise sirkenin üretim yöntemidir. Sonra kullanılan malzemeler ,su ,sıcaklık ve üretim aşamasında bulunduğu ortamda(oksijen varlığı) kalitesini etkileyecektir. Meyve üretilirken kimyasal ilâçlara , suni gübrelere ve benzeri şeylere maruz kalırsa bu meyveden üretilmiş sirkede  zararlı atıklar taşıyacaktır.

Tamamen doğal yollarla fermente edilerek üretilmiş ve temiz meyvelerden yapılan sirke ise bedenimize şifa sağlayacaktır. Ve oldukça kaliteli olacaktır.  Sanayi tipi üretimde 2-3 aylık sirkeleşme süreci birkaç güne düşürülmektedir. Hatta saf asetik asit seyreltilerek de sirke üretilebilmektedir. Böyle bir durumda fermentasyon da söz konusu değildir. Durum böyle olunca:

Bir sirkenin  doğal yollarla fermente edilerek üretildiği nasıl anlaşılır?

 -Doğal olarak yapılan sirke bir fermentasyon  ürünüdür. Ev yapımı sirke, endüstriyel sirkeler kadar güçlü bir kokuya  ve tada sahip değildir  , tadını kullanılan doğal meyvenin aromasından alır.

-Özellikle sirke şişesinin alt kısmında tortu oluşması sirkenin doğallığını kanıtlayacaktır.

-Eğer sirke parlak, berrak ve içerisinde hiçbir tortu yok  ve yoğun asetik asit kokuyorsa  o sirkenin doğal olması pek mümkün değildir.

-Çalkaladığınızda bulanıklaşıp çok hafif köpük oluşuyorsa, buda doğal olduğunu gösterir. 

-Birde yapıldığı meyvenin aroma ve kokusunu hissedebiliyorsanız buda doğal yollarla fermente edilerek üretildiğini gösterir. 

-Doğal fermantasyon yoluyla üretilen bir sirkenin kullanımı esnasında, kapağı açıldıktan ve havayla teması başladıktan sonra   yüzeyinde tekrar ana oluşabilir. Bu durumda fermantasyonun devam ettiğini; sirkenin doğal olduğunu gösterir.

-Doğal yollarla fermente edilmiş bir sirke durdukça daha güzelleşir. Yani sirke için son kullanma tarihi yoktur.

 Tabiki buraya kadar yazdıklarım bizim tamamen fiziksel yollarla görsel olarak yapacağımız basit testler, bunun dışında aşağıda belirttiğim kaynaktaki linklere tıklayarak,  Sirkelerde yapılan analizleri, Sirke Mevzuatını , TS 1880 EN 13188’e göre sirke analizlerindeki değerlerin neler olması gerektiğini, sirke üretimi konusundaki metotları, kaliteyi artıracak ipuçlarını ve  sanayi sirkelerindeki hileleri bulabilirsiniz. Hatta

-Sirke yapımında sıcaklık aralığı ve  doğru süre ne olmalıdır ?

-Sirke anası 🙂 neden ve nasıl oluşur, bir süre sonra neden yüzeyden dibe çöker. Çökmesini ve çöktükten sonraki süreyi beklemek neden önemlidir?

-Asitler genelde tehlikeli kimyasallar olarak bilinir. Sanayide kullanılan konsantre asitler için doğru olan bu bilgiler,  sirkede oluşan asetik asit içinde geçerlimidir?

( Değildir çünkü  doğal yolla fermente olarak oluşmuş ve seyreltik haldedir.Standart Sirke, Türk gıda kodeksi ve USA standartlarına göre en az % 4, Avrupa Birliği standartlarına göre en az %5 asetik asit içerir.)

-Bir de banada sıkça sorulan   ” Sirkem bir süre sonra  eski keskinliğini yitirdi nedendir ?” ” Sirkem kötü kokmaya  ve yüzeyi küflenmeye başladı ”  ”Sirkemi dökmelimiyim, yoksa düzeltebilirmiyim?” gibi pek çok sorunun yanıtını bulmak mümkün.

Keyifle okumanızı dilerim.

Kaynak 1

Kaynak 2

Exit mobile version